Ny transformatorstation ska förbättra elförsörjningen i Uppsala

Infrastrukturföretaget Infratek ska på uppdrag av Vattenfall bygga en ny transformatorstation i Uppsala. Stationen, som ska stå klar i november 2015, kommer att förstärka elförsörjningen i den södra delen av staden kraftigt. Uppdraget är värt drygt 40 miljoner SEK.

På grund av ökad belastning i elnätet i södra Uppsala har Vattenfall Eldistribution beslutat att etablera en ny inomhusstation (70/10 kV) i stadsdelen Rosendal. Stationen kommer att förse ett stort antal nybyggda bostäder, Akademiska sjukhuset, flera av Uppsala Universitets institut samt Lantbruksuniversitetets fastigheter med el. Den idag matande stationen var redan 2009 belastad till 100% och belastningsprognosen är en ökning med 5,9% per år.

Projektet omfattar:

Ett 130 kV-ställverk (driftspänning 70 kV) i luftisolerat inomhusutförande bestående av två ledningsfack och två transformatorfack.
Två krafttransformatorer på vardera 40 MVA uppställda inomhus.
Ett 10 kV ställverk bestående av totalt 25 fack samt relä- och kontrollutrustning för hela stationen.

All utrustning placeras i ett hus på cirka 1 200 kvadratmeter med plattsatta ytor runt byggnaden.

Förutom apparat- och materialleverans omfattar projektet projektledning, konstruktion, hållfasthetsberäkningar, byggnation, montage, provning, driftsättning samt utbildning och dokumentation.

Uppdraget är en totalentreprenad och arbetet påbörjas omgående. Stationen ska vara klar senast sista november 2015.

– Att Vattenfall väljer Infratek som totalentreprenör är en bekräftelse på vår spetskompetens när det kommer till den här typen av stationer. Infratek kommer att genomföra projektledning, konstruktion och provning i egen regi inom projektavdelningen i Västerås, men köpa in mark-, bygg- och montagetjänster från underentreprenörer. Totalt är uppdraget värt drygt 40 miljoner kronor, säger Eric Gustafsson, Affärsenhetschef Stationer på Infratek Sverige.

Kontakta oss

Här kan du skicka beställningar eller ta kontakt med oss för att få information.

Förnamn*
Efternamn*
Företag*
E-post*
Telefon*
Postnummer
Stad
Meddelande...