Futuretekarna tar klivet ut från skolbänken till elbranschen

Matilda Slade och Eva Nilseng är två av de Futuretekare som kommit till Infratek efter intensivutbildning på kursgården i Åsbro. Hur går det för dem?

13 veckor intensivutbildning, 2 veckor praktik hos oss och nu tillbaka för att jobba. Vad har ni fått för första intryck av Infratek?
 
Framförallt att det känns som en trevlig arbetsplats, säger Matilda.
 
Ja, det känns väldigt lätt att få kontakt med alla, det är det främsta intrycket hittills, fortsätter Eva 
 
 
Har ni kunnat sätta igång och jobba direkt?
 
Ja, vi har dels en hel del introduktionsmöten. Lärt oss system, fakturering med mera, säger Eva. 
 
Vi är även med i en anbudsprocess och jobbar med kalkylen för det anbudet. Så det är kul att vara igång direkt, fyller Matilda i.  
 
Hur är relationen med de andra Futuretekarna nu när ni lämnat kursgården och kommit hit? 
 
Vi har väldigt bra sammanhållning, säger Eva.
 
Man känner nu när vi kommit hit att vi är som en liten familj. Det känns tryggt att ha dem andra runt omkring sig, säger Matilda.
 
Det var kul att det inte blev några smågrupper under utbildningen. Alla umgicks med alla och vi var mycket tillsammans så man skulle inte dra sig för att kontakta de andra som jobbar i de andra städerna. Man är verkligen som en stor familj. Sen blir det nog naturligt framåt att man blir lite tightare med de i Stockholm som man träffar varje dag, fortsätter Eva. 
 
 
Vad har ni för förväntningar på den närmsta tiden?
 
Framförallt vill jag få lära mig mycket som man inte fått med sig genom utbildningen, säger Matilda. 
 
Ja, precis! Och att få använda det man lärt sig under utbildningen. Använda den kunskapen på arbetet. Det känns som det kan skilja en del mellan teori och praktik och att få utföra teorin i praktiken känns bra, menar Eva.
 
Ja, och se vad man kan, se hur det fungerar ute i verkligheten. Vi har ju lärt oss mycket rent teoretiskt men det är ju nu den ordentliga praktiken börjar. Hittills har vi gjort några saker rätt i alla fall, säger Matilda och både skrattar. 
 
Berätta lite om intensivutbildningen. Hur har det varit och vad har ni lärt er?
 
I början var det lite oklart vad som väntade en. Sedan flöt det bara på, inleder Eva.
 
Man har inte blivit överbelastad men det var väldigt intensivt i början. Det som utmärkte sig var att man inte bodde hemma, att man veckopendlade, säger Matilda. 
 
Vi har verkligen lärt oss mycket under de här veckorna, menar de båda och tillsammans börjar de rabbla upp de kurser de kommer på.
 
Beredning av luft och jord, elsäkerhet, arbetsmiljölagen, branschen överlag, ledarskap, markvärdering, kommunikation, mekanisk dimensionering. 
 
Sen har vi även klättrat i stolpe, det var inte så mycket att lära just men det var en väldigt bra erfarenhet. Vi har även gjort några studiebesök på företag och stationer, säger Eva. 
 
ESA i praktiken var nog en av de roligaste kurserna vi hade, den var min favorit, säger Matilda glatt. 
 
Ja, först hade vi läst om ESA och lärt oss teorin men det var verkligen lärorikt att kliva in i de olika rollerna och spela riktiga scenarier, förklarar Eva.  
 
 
Vad är det med branschen som gör att ni sökt er till den? 
 
Kul för att det händer väldigt mycket inom energibranschen överlag, tänker på förnybar energi till exempel. Och om man tänker specifikt på elnätsbranschen så känns det som det händer mycket även där, det finns mycket utmaningar att möta inom och det är det som lockar mest, säger Eva.
 
Jag tycker det är kul att man jobbar med något som berör alla. Alla använder och är beroende av el. Utan det skulle inte samhället fungera så det känns viktigt att jobba inom branschen av den anledningen, menar Matilda.
 
 
Branschen är ju ganska mansdominerad men av er Futuretekare är det 50% kvinnor. Vad tror ni man kan göra för att få in ännu fler kvinnor i branschen?
 
Jag tror att sådana här initiativ är väldigt bra då man får in många på en gång, säger Eva. 
 
Det kan vara knepigt om man kommer in helt själv, fortsätter hon. 
 
 
När de får frågan om vad det är med teknik som de gillar så mycket så är de rörande överens.
 
Att det utvecklas så mycket hela tiden!
 
 
 
Med spänning kommer vi följa de 15 Futuretekarna på sin resa som Infratekare. 

Kontakta oss

Här kan du skicka beställningar eller ta kontakt med oss för att få information.

Förnamn*
Efternamn*
Företag*
E-post*
Telefon*
Postnummer
Stad
Meddelande...